Vleugels van Hoop

 
Vleugels van Hoop
 
Welkom - Wie zijn we? - Hoe helpen? - Projecten - Acties - Nieuwsbrief - Persnieuws - Contacteer ons - FAQ
 
 

 

 

 

 

Blog Het Volk en Het Nieuwsblad – 01.02.2008

'Vleugels van Hoop' vzw ging uw
confectiescharen overhandigen

Onze stadsgenote Lut De Cremer is op terugreis uit Burundi. Zoals we hier eerder hadden aangekondigd ging ze in Mabayi een naaiatelier opstarten. Met geld van de vzw ‘Vleugels van Hoop’ zullen jonge mensen daar een opleiding kunnen genieten. We geven een paar uittreksels uit Luts dagboek.

'Op 12 januari 2008 vertrokken we met zijn twaalven richting Rwanda. Alles verliep tamelijk vlot . Drie dagen later kwamen we de jeeps via de weg aan in Mabayi - Burundi. 's Anderendaags werden we rond 10 uur verwacht in het kleine atelier voor de ondertekening van het samenwerkingsakkoord tussen ‘Dushigikire Amahoro i Burundi’, wat betekent ‘Samenwerken aan de vrede in Burundi’ en ‘Vleugels van Hoop’ vzw.
In het geroezemoes van een Afrikaanse marktdag en door de opwinding van het zien van die ganse groep blanken kwamen we pas rond 10u30 op de afspraak.

De voettocht vanuit ons logement naar het dorp was er een van veel gerucht en verwondering. Het lokale schooltje wist zich geen blijf met de uitbundige reactie van de kinderen en dus lieten ze de leerlingen vertrekken om ons te vergezellen naar het dorpscentrum.
In een stroom van al die krullenbollen lieten we ons meedrijven. In het kleine naaiatelier deed de snijtafel dienst als vergadertafel en de contracten werden, in aanwezigheid van alle leden en belangstellenden, uitgespreid.

Na de voorstelling van de beide partijen werd door Mevrouw Josephine Bararwendera, voorzitter van DAB, het Franstalige samenwerkingsakkoord voorgelezen en vertaald naar het Kirundi, gezien een deel van de leden niet eigen zijn met de Franse (of Engelse) taal. De ondertekening zelf, door beide voorzitters, enerzijds Josephine Bararwendera voor DAB en Bernadette Verhoye voor ‘Vleugels van Hoop’ vzw werd bezegeld met een vreugdezang van de Burundese leden en dan kon de overhandiging van de geschenken van de bezoekers beginnen.

atelier DABondertekening giften

Tientallen confectie- en andere scharen, giften verzameld naar aanleiding van het krantenartikel in Het Nieuwsblad/Het Volk op 7 december, bobijnen stikgarens, druk- en gewone knopen, markeerkrijt en andere benodigdheden voor het uit te breiden naaiatelier werden aangeboden. Het enthousiasme is groter dan we ons konden voorstellen en al gauw worden pen en papier erbij gehaald om een inventaris op te maken.

Volgens de Burundese voorzitter hadden, sedert de bekendmaking in het dorp dat een naaiatelier zou worden gesponsord, verschillende vrouwen een aanvraag gedaan om te mogen aansluiten. Het directe contact van ons opzet geeft meer verbondenheid met het hele gebeuren. De honderden ‘Murakoze’ (dank je wel) en ‘Amahoro’ (Vrede) werden wederzijds gedeeld, ook toen we na het officiële gedeelte in het naaiatelier, door de marktplaats werden vergezeld.
Rond de middag vertrokken we, vergezeld van Josephine en haar echtgenoot, Léandre, naar de Rwandese grens om te overnachten in het drielandenpunt (Congo-Rwanda-Burundi) Cyangugu. Aan die grens namen we afscheid van onze vrienden en we zijn er vast van overtuigd dat onze samenwerking heel positief zal verlopen.

Tijdens dezelfde reis werden het lopende project ‘Twese Hamwe’ in Kigali – Rwanda bezocht voor de opstart van het project ‘Zuivering en kanalisatie van regenwater’.

Terug naar Persarchief

Top