Vleugels van Hoop

 
Vleugels van Hoop
 
Welkom - Wie zijn we? - Hoe helpen? - Projecten - Acties - Nieuwsbrief - Persnieuws - Contacteer ons - FAQ
 
 

 

Vleugels van Hoop

 

 

Vleugels van hoop viert verjaardag met negen projecten.


Dinsdag, 07 oktober 2008 bestaat de vzw 'Vleugels van Hoop' één jaar.
Het bestuur is trots dat het in deze korte periode verschillende projecten in Rwanda en Burundi heeft kunnen verwezenlijken.

Vleugels van Hoop


Niet minder dan negen projecten werden op amper een jaar tijd opgestart in de regio van de grote meren, in centraal Afrika. Sommige daarvan werden al volledig gerealiseerd. Hierna krijg je een bondig overzicht.

Verenigingindekijker_gr

1.‘Twese Hamwe’ (Allen samen) in Kigali -Rwanda is een sociaal-cultureel centrum. Hier kwam de vzw tussen bij de uitwerking van een afwateringsproject op een heuvelachtig terrein dat onderhevig is aan erosie.

2. In hetzelfde ‘Twese Hamwe’ werd het project ‘Huishoudkunde’ opgestart. Er is grote nood aan goed opgeleid personeel : hotels, huisgezinnen, wijkrestaurants en snacks zijn vragende partij.
In augustus 2008 beslist 'Vleugels van Hoop'  de aankoop van serveergereedschap (vaatwerk, borden, glazen, kommen, …) te ondersteunen.

3. Door de vereniging ‘Dushigikire Amahoro I Burundi’ (Samenwerken aan de vrede in Burundi) werd een naaiatelier opgericht in Mabayi Burundi. Het objectief van de vereniging is om de jongeren, die vroegtijdig de schoolbanken (lees lagere school) verlieten, voor te bereiden om in hun eigen levensonderhoud, alsook in dat van hun familie, te voorzien. Dit project is afgewerkt en draait op volle toeren. De interesse om deel te nemen stijgt met de dag.

4. ‘Opvang van regenwater’ in de school van Munyinya in Rwanda. Dit project wordt dankzij de opbrengst van het grote zomerfeest te Moerbeke-Waas opgestart eind september 2008.
In een school, met meer dan duizend leerlingen, betekent het plaatsen van goten en citernes voor opvang van regenwater een ware zegen. Geen geloop meer van de kinderen door de akkers naar de bron, tijdwinst voor de studies. Aanleren van hygiëne: handen en voeten wassen, onderhoud van de lokalen, toiletten. Aanleg en onderhoud van tuinen rond de school. Beschermen van het milieu.

5. ‘New Horizons’ in Bujumbura – Burundi. Op 14 april 2007, ontstond een vereniging voor de leerlingen van het klein seminarie van Kanyosha. Hier worden computercursussen gefinancierd voor jongeren.

6. Project ‘Inplanting Weilanden’. Binnen het grootse landbouwproject van  ‘Centre Memorial Gisimba’ te Kigali – Rwanda besloot ‘Vleugels van Hoop’ weilanden aan te leggen voor het kweken van voederplanten en het creëren van arbeidsplaatsen voor jongeren.

7. Brei & Naaiatelier nabij Cyangugu – Rwanda. Opzetten van een klein atelier voor snit & naad, brei en borduurwerk t.v.v. met het aidsvirus besmette jonge vrouwen en hun kinderen. Doel is het aanleren van een beroep en het bezorgen van een sociale activiteit voor de uitgesloten bevolkingsgroep.

8. Op dezelfde plaats: middelen aanbieden bij het opzetten van een kleine teelt van konijnen, kippen, geitjes.

9. Melkkoe Cyangugu - Rwanda. 'Het 'Melkkoeproject' lijkt op het eerste zicht misschien een heel klein project maar het is, eerst en vooral, een verhaal van veel emotie en 'dicht' contact met de mensen ter plaatse', vertelt Ronsenaar Lut De Cremer. 'Cyangugu is een stadje aan het Kivumeer in het zuidwesten van Rwanda. Vlakbij het gezondheidscentrum is de brug over de rivier die de grens maakt met Congo. Naast dit gezondheidscentrum logeerde een groep van 'Vleugels van Hoop'. Daar liet Benedicte liet ons kennismaken met dit centrum en haar droom om een goeie melkkoe te kopen. De streek is uitermate arm en veel vrouwen, die op consultatie komen, hebben niet eens de mogelijkheid om hun kinderen een kommetje melk te geven. Gevolg: ziekten en ondervoeding. Misschien kunnen we later meerdere koetjes aankopen en op die manier kinderen laten aansterken.'

Wie zich kan vinden in de ideeën van ‘Vleugels van Hoop’ vzw kan steunen via rekeningnummer 001-5300142-41.

Het Nieuwsblad – Koen Lauwereyns – 02.10.2008

Top