Vleugels van Hoop

 
Vleugels van Hoop
 
Welkom - Wie zijn we? - Hoe helpen? - Projecten - Acties - Nieuwsbrief - Persnieuws - Contacteer ons - FAQ
 
 Berkenbeek
Wuustwezel 2013
Aankondiging actie
Verslag
Overhandiging cheque
Fotoreportage
Bezoek fam. Totori zomer 2013Berkenbeek Wuustwezel 2013

http://berkenbeekbubao.smartschool.be/public/berkenbeekbubao/Images/ZWQmKwnIznAcB7EEPqz4FoiJv1345581544.JPGBUITENGEWOON BASISONDERWIJS BERKENBEEK
Dit schooljaar leeft het thema "ik hink, ik stap, ik sprong"  in Buitengewoon Basisonderwijs Berkenbeek.  Samen met twee figuren "kikker en vlinder" gaan de kinderen  op weg...
Ze staan stil bij talenten van zichzelf en elkaar, bij het maken van keuzes in het leven (en hoe we hierbij elkaar nodig hebben), bij levenspaden die ze (nog zullen) bewandelen.
Dit wandelen gaan ze ook letterlijk doen op vrijdag 29 maart 2013.  Dan gaan alle kinderen "stappen voor een ander"; voor Vleugels  van hoop.
Net zoals de vlinder van Vleugels van hoop willen ze ook stilstaan bij de levenswandel van andere mensen op deze wonderlijke aardbol.  Mensen wiens keuzes vaak beperkt zijn in het leven. Hen de kans geven om ook hun talenten aan te spreken en hun levenspad verder uit te bouwen, is iets waarvoor ze dit jaar graag willen stappen!

Top


Verslag

François en Bernadette stelden samen met Paul en Anita, Vleugels van hoop voor op onze school op 14 en 15 maart 2013.
Alle leerlingen kwamen gedurende deze 2 voormiddagen kijken en luisteren, telkens in een klein groepje.   De reacties waren  oprecht en soms ook ontroerend; net zoals ook onze leerlingen zelf zijn!
Dat we ook nog eens alle Afrikaanse spullen mochten vastnemen en uitproberen was helemaal de max!
Wist je trouwens dat de kinderen zich spontaan afvroegen of...
...ze  ook zo'n T-shirt met een vlinder op mochten kopen?
...Ze ook knuffels en kleding mochten meegeven aan François en Bernadette?
...er in Rwanda wasmachines nodig waren?
...mama's en papa's in Rwanda geen rug- en nekklachten hebben van alles op hun hoofd te dragen?
...François en Paul nog terug zouden komen naar België als ze nog eens zouden vertrekken met het vliegtuig?
Ook de leerkrachten waren erg enthousiast en verrast dat alles zo duidelijk en begrijpelijk naar onze kinderen werd gebracht.
Het feit dat heel wat leerlingen de dagen nadien allerlei op hun hoofd droegen in de klas, toont dat Vleugels van hoop indruk wist te maken!

Top


Overhandiging Cheque op 29.03.2013

Finale van de actie "stappen voor een ander" van het BuBaO Berkenbeek te Wuustwezel!
Kinderen en leerkrachten zijn te voet vertrokken uit de school en wandelen naar de kerk van het naburig Achterbroek waar een afsluitende viering zal gehouden worden. Een afvaardiging van Vleugels van Hoop wacht de kinderen op aan de ingang van de kerk. Veel kinderen zijn oprecht blij ons weer te zien.
De viering is schitterend, wat een betrokkenheid van zowel kinderen als leerkrachten! Vlinder en Kikker, de 2 personages die op verkenning zijn gegaan, zijn ook van de partij. Op de achtergrond prijken de symbolen van Vleugels van hoop, want de viering staat in het teken van "Hoop geven" aan een ander, in dit geval aan de gehandicapte kinderen in Rwanda. 
Wanneer de directeur het bedrag dat de kinderen bijeengebracht bekend maakt, zijn wij, net als de kinderen zelf en de leerkrachten oprecht aangedaan: 3440 euro bijeengebracht door een school die een 300-tal leerlingen telt!  Formidabel! Onze voorzitter is zodanig geëmotioneerd dat ze nauwelijks haar dankwoord kan uitspreken.
Bij deze, in naam van de kinderen in Rwanda: van harte dank aan de directies, leerkrachten en vooral de kinderen van deze schitterende school, BuBaO Berkenbeek Wuustwezel.

Top


Fotos

Klik hier om het fotoalbum te bekijken van de voorstelling in de klassen.

Klik hier en kijk naar de foto's bij de overhandiging van de cheque.

Top


Bezoek familie Totori zomer 2013

Tijdens onze Rwandareis in juli brachten we een bezoek aan het project Jya Mu Bandi Mwana in Kigali.
Dit project ondersteunt de houtatelier en voorziet deze van degelijk werkmateriaal waarmee de andersvalide jongeren aan de slag kunnen. Via aangepast werk kunnen zij deelnemen aan de maatschappij. Ook worden deze kinderen opgevangen in een klein schooltje net buiten Kigali, waar men probeert om onderwijs aan te passen aan hun noden.

Beschrijving: C:\Users\Totori\Pictures\foto's\rwanda-uganda 2013\DSC00729.JPGVorig schooljaar zamelden de kinderen en leerkrachten van onze school BuBaO Berkenbeek (Wuustwezel), geld in voor dit project. We gingen hiervoor "Stappen voor een ander" en mochten een mooi bedrag van ruim € 3.000 op de cheque noteren.

Deze cheque persoonlijk mogen overhandigen, met eigen ogen het project (dat nog in zijn kinderschoenen staat) mogen zien, was zonder twijfel één van de meest aangrijpende momenten van heel onze reis.  We kregen zo'n warme ontvangst door de kinderen van het schooltje en de directie!  De kinderen zongen, glimlachten, namen ons bij de hand tijdens de rondleiding die volgde.

Beschrijving: C:\Users\Totori\Pictures\foto's\rwanda-uganda 2013\DSC00704.JPGBeschrijving: C:\Users\Totori\Pictures\foto's\rwanda-uganda 2013\DSC00688.JPGBeschrijving: C:\Users\Totori\Pictures\foto's\rwanda-uganda 2013\DSC00701.JPG

 

 

 

 We waren onder de indruk van het positivisme, het geduld en de dagelijkse inspanning waarmee de leerkrachten en directie de zaken elke dag opnieuw draaiende proberen te houden.  De omstandigheden waarin ze dit moeten doen zijn hard.  Kinderen met speciale en extra noden worden hier opgevangen en begeleid in omstandigheden die voor ons ondenkbaar zijn.  Keuken, douches, toiletten... we stonden erbij en keken er (stilletjes) naar, met het besef dat België een andere wereld is!

Beschrijving: C:\Users\Liesbet\Pictures\rwandareis\DSC00744.JPGBeschrijving: C:\Users\Liesbet\Pictures\rwandareis\DSC00733.JPGIn de houtatelier was men erg tevreden over de machine die met een deel van het bedrag kon worden gekocht.  Het maakt dat het bewerken van het hout sneller vooruit gaat en er meer kan worden geproduceerd.  Deze jongemannen bleken ook echte kunstenaars te zijn.  Prachtig die handgemaakte beelden!

Bij het afscheid bleef de gedachte hangen dat de noden hier heel groot zijn, dit verhaal is nog niet af.
Hopelijk kan er in de toekomst verdere financiering komen en zorgt dit voor een meer menswaardige opvang en ondersteuning!

Liesbet Rombouts

Top