Vleugels van Hoop

 
Vleugels van Hoop
 
Welkom - Wie zijn we? - Hoe helpen? - Projecten - Acties - Nieuwsbrief - Persnieuws - Contacteer ons - FAQ
 
 Kamonyi Rwanda 2018
Opvolging 2018
Bezoek november 2019
Fotoalbum november
FotoalbumRwanda Charity Eye Hospital

Locatie:   Ruyenzi, Runda, Kamonyi district, Rwanda

Looptijd:2018 -2019

Aanvrager: Piet Noë

Omschrijving van het project:

Rwanda Charity Eye Hospital is een nieuw oogziekenhuis in Rwanda, dat wil toegankelijk zijn voor alle patiënten, zeker ook arme patiënten. Verschillende soorten oogoperaties zullen er worden uitgevoerd, alsook behandeling van kinderen met oogkanker en laserbehandelingen. Een belangrijke missie van het nieuwe oogziekenhuis is ook opleiding: jonge Afrikaanse oogartsen en verpleegkundigen zullen er praktische stages kunnen volgen.

Doelstellingen:

Om het ziekenhuis te laten functioneren is een grote investering nodig: infrastructuur (gebouwen), uitrusting van de consultatie ruimtes en operatiezaal, en uitrusting van de zalen en de kamers waar de patiënten zullen worden opgenomen. Omdat we verwachten dat we veel kinderen zullen opereren, is algehele anesthesie nodig. We willen hiervoor het nodige materiaal aankopen.
Omdat het onbetaalbaar is om dit materiaal allemaal in Europa te kopen, hebben we dit materiaal in China gezocht. In october 2017 bezochten we verschillende Chinese bedrijven
(in Guangzhou). ‘Maya medical equipment limited’ leek ons een bedrijf met goede reputatie (bijlage : proforma factuur voor materiaal  algehele anesthesie).

Begunstigden:

  • Patiënten die aan oogziekten lijden. We verwachten patiënten uit alle hoeken van Rwanda, maar ook uit de buurlanden (Burundi, Oost- DRC en Oeganda).
  • Oogartsen en oogheelkundig personeel zullen practische opleidingen (stages / fellowships) kunnen doen in het oogziekenhuis

Budget:

14 778.98 Euro (17 764.69 USD) (1USD = 0.83 Euro)

Risico’s:

Het opstarten van een nieuw ziekenhuis houdt zeker enkele risico’s in. De oprichters van het nieuwe ziekenhuis (Piet Noë en Pierre Claver Ndahayo) hebben al 9 jaar ervaring met het runnen van een oogziekenhuis in Rwanda (de oogafdeling van Kabgayi Hospital). Omdat het ziekenhuis ook arme patienten wil behandelen, zal het van belang zijn dat er ook enkele beter betalende patient in het ziekenhuis zullen behandeld worden, zodat het ziekenhuis zelfredzaam zou worden. De verhouding tussen het aantal patienten met goed betalende verzekeringsmaatschappijen en de patienten die verzekerd zijn met ‘Mutuel de santé’ (met lage tarieven), zal bepalend zijn of het ziekenhuis zelfbedruipend zal kunnen worden.

Bijgevoegde documenten:

Proforma factuur van de verschillende instrumenten die vooral nodig zijn voor algehele anesthesie (wat steeds nodig is bij oogoperaties bij kinderen)

Top


Opvolging

Datum:  27 juli 2018
 
Naam project:  Rwanda Charity Eye Hospital

Algemene status:

In Februari 2018 kreeg “Rwanda Charity Eye Hospital” van vzw Vleugels van Hoop de som van 14.778,98 €. Daarmee werd een aankoop gedaan van materiaal nodig om algehele narcose mogelijk te maken. De aankoop was voor een bedrag van 17.764.69  USD bij de firma “Maya Medical Equipment Ltd” in Guangzhou, in China (zie proforma invoice).

Vorderingen sinds vorig status rapport:

Het materiaal kwam via een 40 ft container in Rwanda toe in Maart (samen met ander materiaal dat eveneens in Guangzhou was aangekocht).
De operatielampen (die ook door “Vleugels van Hoop” werden geschonken, zijn al geïnstalleerd in de operatiezaal).

Financiële status:  saldo nul

Problemen/knelpunten:

Het oogziekenhuis “RCEH” is nog niet functioneel, maar we hopen om begin september te kunnen starten. De bouwwerken nemen meer tijd in beslag dan gepland. Momenteel wordt medische apparatuur geïnstalleerd, er wordt gewerkt aan de elektrische installatie in het ziekenhuis (generator, stabilisator, UPS), er wordt nog gewerkt aan watertanks voor de opvang van regenwater, de vloer van de operatiezaal moet nog gelegd worden (epoxy laag), de loodgieter heeft nog heel wat werk.

Bijgevoegde documenten (foto’s, reçu’s,…): foto’s

Top


Bezoek van het bestuur Vleugels van Hoop november 2019

Datum:                 8 november 2019
 
Naam project:       Rwanda Charity Eye Hospital

Nr. project:            83

Algemene status:

Met een volle valies brillen bezocht het bestuur de nieuwe kliniek van Dr. Piet Noë. Het is een indrukwekkend gebouw met 2 VIP-kamers, kamers voor betalende patiënten en zalen voor de andere patiënten, volledig geïnstalleerde labo’s en operatiekamers met de nodige toestellen.

Bijgevoegde documenten (foto’s,…):

Klik hier. Foto’s bezoek november 2019.

Top


Fotos

Klik op de foto en bekijk het ganse album

Top