Vleugels van Hoop

 
Vleugels van Hoop
 
Welkom - Wie zijn we? - Hoe helpen? - Projecten - Acties - Nieuwsbrief - Contacteer ons - FAQ
 
 Mpigi Oeganda 2023
Opvolging mei 2023
Opvolging september 2023
Fotoalbum


 

Verticale moestuinen

Locatie:               Oevers van het Victoriameer, Mpigi-district, Nkozi, Mawokota Zuidelijk Kiesdistrict, Oeganda

Looptijd:             1 jaar

Aanvrager:          Richard Bbaale voor Supporting Orphans And Vulnerable For Better Health, Education And Nutrition (SOVHEN)

Omschrijving van het project:

Gezien het grote succes (meer maaltijden per dag) en de toenemende vraag naar Soil in a Box-moestuinen die onze capaciteit te boven gaat, wordt een uitbreiding aangevraagd voor 50 Soil in a Box. Met nog eens 50 "Soil in a Box"-tuinen kunnen we voedzame middagmaaltijden aanbieden aan meer dan 4.800 arme schoolgaande kinderen.

Doelstellingen:

  • Deze ‘Soil in a box’ verticale moestuinen zullen de vissershuishoudens voorzien van voedsel en helpen bij het bestrijden van het probleem van chronische ondervoeding en tekort aan nutriënten.
  • En zullen vrouwelijke ondernemers helpen creëren, omdat het hen de kans geeft om een eigen inkomen te genereren.

Begunstigden:

50 vissershuishoudens

Budget: 7547 €

Risico’s:

Geen 

Bijgevoegde documenten:

Gedetailleerd budget

Top


Opvolging

Datum:                  25 mei 2023
 
Naam project:       Verticale moestuinen

Algemene status:

Gezien het grote succes (meer maaltijden per dag) en de toenemende vraag naar Soil in a Box-tuinen die onze capaciteit te boven gaat, werd een uitbreiding aangevraagd voor 50 Soil in a Box. Met nog eens 50 "Soil in a Box"-moestuinen kunnen we voedzame middagmaaltijden brengen aan meer dan 4.800 arme schoolgaande kinderen.

Vorderingen sinds vorig status rapport:

Gedurende de maand april zijn er 25 Soil in a box aangelegd en geplant. Een team van vrijwilligers werd geselecteerd uit de lokale gemeenschappen. Ze werden opgesplitst in teams en elk team is verantwoordelijk voor een deel van de box en moet maaltijden bereiden voor school en thuis.
Mei 2023: lopende montage van de overige 25 Soil in a box.
De vrijwilligers worden om vijf uur 's morgens op de scholen verwacht om water te halen, alles klaar te zetten en te beginnen met koken.

Financiële status:

7.547 € ontvangen op 11 april 2023

Problemen/knelpunten:

/

Bijgevoegde documenten (foto’s, reçu’s…):

Foto’s

Top


Opvolging september 2023

Datum:                  31 augustus 2023
 
Naam project:       Verticale moestuinen

Algemene status:

736 huishoudens, met arme schoolgaande kinderen die van minder dan $ 1 per dag moeten rondkomen, ontvangen momenteel 50 Soil in a Box-tuinen. De voedzame middagmaaltijden op school helpen de honger op de korte termijn te verminderen en de aandacht in de klas te verbeteren. De buitenschoolse en take-home-maaltijden helpen de deelname aan te moedigen en het aantal schooluitval terug te dringen.
Een team van 250 toegewijde gemeenschapsvrijwilligers die op het landelijke kruispunt van 25 moeilijk bereikbare vissersgemeenschappen wonen, wordt gemobiliseerd en georganiseerd in 2 zelfhulpgroepen. Ze zijn zes uur per dag bezig met het verzamelen van brandhout en komen al om vijf uur 's morgens naar de scholen om water te halen, kookpotten klaar te maken en te beginnen met koken. Tegen de middag serveren ze maaltijden op school en nemen ze 's avonds maaltijden mee naar huis.

Vorderingen sinds vorig status rapport:

In de periode juni - augustus 2023 zijn de volgende 25 Soil in a Box gemonteerd, bij de huishoudens geplaatst en werd gestart met het planten. Tijdens de vakantieperiode (26 augustus t/m 17 september) zijn er ook afhaalmaaltijden voorzien, zodat kinderen gestimuleerd worden om in september naar school te gaan.

Financiële status:

Het bedrag van 7.547 € was voldoende om te voldoen aan de financiële verplichtingen van het project in overeenstemming met de begroting.

Problemen/knelpunten:

- Brandhout verzamelen:
Voor zowel schoolmaaltijden als afhaalmaaltijden is brandhout de belangrijkste bron voor koken en verwarmen. Vrijwilligers zijn zes uur per dag bezig met het verzamelen van brandhout en moeten vele kilometers te voet afleggen. Dit weerhoudt deze vrijwilligers, veelal vrouwen, van andere inkomsten genererende activiteiten. Bovendien hebben deze vrouwen aangifte gedaan van seksueel misbruik tijdens het sprokkelen van hout.

- Rookontwikkeling:
De maaltijden worden bereid op een traditionele open haard. De vrijwilligers brengen veel tijd door rond dit open vuur, soms wel 7 uur per dag. De haarden verbruiken veel hout en veroorzaken luchtvervuiling binnenshuis. Door de rookontwikkeling is de kans op het ontwikkelen van luchtweg-, hart- en oogaandoeningen groot.

- Schone kooktechnologie:
Sovhen wil de problemen van het verzamelen en verbranden van hout aanpakken door energiezuinige kooktechnologie te introduceren.
Door praktijkgerichte training zullen alle deelnemende huishoudens hun eigen schone kooktechnologie bouwen en onderhouden, waardoor de tijd die wordt besteed aan het verzamelen van houtbrandstof wordt beperkt en ademhalingsaandoeningen worden verminderd, terwijl ook de algehele ontbossing en luchtvervuiling worden verminderd. Om de kosten laag te houden en de groei van het project te garanderen, zullen ze vooral lokale materialen gebruiken die voor hen gemakkelijk toegankelijk zijn. Elke kooktechnologie is op maat gemaakt voor de gebruikte kookpotten.
Momenteel is er een overschot aan inkomsten uit de 50 Soil in a Box, waarmee een doorlopende lening en een sociaal fonds worden opgestart om leden toegang te geven tot een lening van kleine bedragen tegen flexibele voorwaarden van minimaal 50.000 tot 500.000 USh. De leden hebben afgesproken om de inkomsten te laten bijdragen aan hun ontwikkeling in een energiezuinige kooktechnologie.

Bijgevoegde documenten (foto’s, reçu’s…):

Foto’s, facturen

Top


Fotos

Klik op de foto om het album te bekijken

Top